
Wonen en leefbaarheid
Wonen en leefbaarheid: Ambitie
Terug naar navigatie - Wonen en leefbaarheid: AmbitieAmbitie
Terug naar navigatie - AmbitieJongeren, ouderen, gezinnen en mensen met een hoog, midden of laag inkomen: iedereen voelt zich thuis in Zutphen, Warnsveld en De Hoven. We willen dat woningen betaalbaar zijn. De binnenstad is aantrekkelijk, de daar omheen liggende woonwijken zijn prettig leefbaar en groen, de werklocaties zijn goed bereikbaar en zijn goed onderhouden. We hebben voorzieningen die passen bij het verzorgingsgebied en de behoeften van onze inwoners.
We streven naar een rechtvaardige energietransitie, waarbij we concrete doelen en haalbare doelen stellen voor de lokale opwekking van groene energie. We werken samen met inwoners en ondernemers aan de energietransitie. We benutten zo veel mogelijk de beschikbare bebouwde ruimte voor opwekking van zonne-energie en gaan samen met inwoners, eigenaren, corporaties en ontwikkelaars aan de slag om woningen en gebouwen van het aardgas af te halen of klaar te maken om van aardgas af te gaan. We zetten samen met inwoners en ondernemers onze schouders onder een duurzame, aantrekkelijke en klimaatbestendige leefomgeving.
Duurzaam openbaar vervoer, deelauto’s, de e-bike, slim parkeren en slimme mobiliteit worden belangrijker. Binnen de gemeente kun je snel en veilig lopen en fietsen. Iedereen kent de gemeente Zutphen als een gemeente die goed bereikbaar is per spoor, over water, over de weg én over snelfietspaden.
Voor duurzaam wonen, werken en verplaatsen is denk-, doorzettings- en uitvoeringskracht nodig. We doen dit samen met bewoners, bedrijven en instellingen. Waar dat kan ondersteunen we maatschappelijke initiatieven. Juist onze inwoners dragen bij aan sterke wijken met een stevige sociale cohesie en een eigen identiteit die grotendeels door wijkbewoners zelf bepaald, beheerd en verrijkt wordt.
We waarderen onze natuurlijke omgeving zoals de IJssel met haar uiterwaarden, de Berkel, het landelijk gebied, de groene zone tussen Zutphen en Warnsveld en het groen rondom de vestingwerken. We zetten ons in om het bomenbestand en de ecologische waarde te vergroten. Bij herinrichting, uitbreiding of inbreiding ontwikkelen we natuurinclusief waarbij groen een volwaardig uitgangspunt in het ontwerp is.
De gemeente Zutphen heeft een compact stedelijk gebied. Nieuwbouw en nieuwe ontwikkelingen realiseren we in het bestaande stedelijk gebied of direct tegen de bebouwde omgeving. De herstructurering van De Mars en realisatie van Noorderhaven, transformaties in de binnenstad en de ontwikkelingen van Leesten en De Hoven Noord zijn hier goede voorbeelden van. We zetten in op diverse transformaties en inbreidingen, met -waar dat kan- het herbenutten van bestaand vastgoed. We verkennen de mogelijkheden voor hoogbouw. Bij de ontwikkeling van nieuwe woningen en wijken bieden we ruimte voor starters, doorstroming en nieuwe inwoners.
We zijn trots op onze stad en het dorp en hun geschiedenis. De gemeente Zutphen heeft een rijkdom als het gaat om historisch erfgoed. Het is de drager van onze geschiedenis en het geeft de stad en dorp identiteit en sfeer. We zijn zuinig op ons erfgoed. Daarom gaan we nieuwe monumenten aanwijzen en beschermen. Wij willen zowel behoud van het erfgoed én het stimuleren van (nieuwe) kunst en cultuuruitingen, zodat Zutphen het bruisend cultureel centrum van het oosten wordt.
De gemeente Zutphen is aantrekkelijk om te wonen en werken, zowel voor onze inwoners als voor nieuwe inwoners. En dat willen we ook in de toekomst blijven. We zetten in op sociale en economische balans, een goed voorzieningenniveau en dynamiek en levendigheid in de stad. In de Omgevingsvisie schetsen we hoe de groei van onze gemeente vorm krijgt in relatie tot stedelijke vernieuwing, ruimtelijke kwaliteit, verduurzaming en economische versterking.
Wonen en leefbaarheid: Doelen en inzet
Terug naar navigatie - Wonen en leefbaarheid: Doelen en inzetDoelen
Terug naar navigatie - DoelenProduct 210 Wegen
Terug naar navigatie - Product 210 Wegen- Onze wegen zijn veilig voor al het verkeer, goed beheerd en onderhouden en bevorderen de doorstroming van het verkeer.
- We hebben een actueel meerjarenonderhoudsprogramma voor wegen.
- Onze straatverlichting is technisch op orde en duurzaam.
Product 211 Mobiliteit
Terug naar navigatie - Product 211 Mobiliteit- De binnenstad van Zutphen is duurzaam, aantrekkelijk en goed bereikbaar. Ons parkeerbeleid, de verkeerscirculatie, de bevoorrading en ruimte voor fietsers en voetgangers passen we hierop aan.
- De stadslogistiek ondersteunt de duurzaamheidsambities.
- De gemeente Zutphen is goed bereikbaar met de fiets, het openbaar vervoer en de auto. De bedrijven zijn goed bereikbaar. Je verplaatst je gemakkelijk te voet of met de fiets.
- Verkeersveiligheid, bereikbaarheid en minder CO2 uitstoot zijn het uitgangspunt voor verkeer en mobiliteit in de in 2024 af te ronden omgevingsvisie en VCP.
- Voor bedrijven, werkenden en lokaal verkeer is van belang dat de N314, N345, N346 en met name de N348 goed blijven doorstromen.
- We stimuleren MaaS (Mobility as a Service).
- Waar dat kan werken we samen met andere overheden (regio, provincie, rijk) bijvoorbeeld bij de fietsroute F348, stimuleren van vervoer over water, en zero-emissie binnensteden.
- We onderzoeken bedrijfsmatige mobiliteit via spoor en water om tot een optimale mix te komen.
Product 222 Havens en kaden
Terug naar navigatie - Product 222 Havens en kaden- We beheren en onderhouden onze havens, kaden en infrastructuur goed en functioneel en kijken naar mogelijke koppelkansen bij uitvoering.
- We hebben voor de langere termijn in beeld waar onze werkzaamheden liggen, welke investeringen nodig zijn en hoe we deze willen uitvoeren. Voor kleinere en urgente zaken hebben we een direct werkbudget om in te zetten.
Product 310 Gemeentelijke panden en gronden
Terug naar navigatie - Product 310 Gemeentelijke panden en gronden- We werken aan een portefeuille vastgoed die past bij onze gemeentelijke taken. Waar we vastgoed hebben, zetten we dat maatschappelijk in conform het vastgestelde vastgoedbeleid.
- De panden die we hebben, houden we duurzaam en kwalitatief op orde.
- Vastgoed dat niet tot de kernportefeuille hoort, gaan we verkopen. Waarbij we kijken naar de toekomstige bestemming van de panden in relatie tot stedelijke ontwikkelingen en de maatschappelijke wensen vanuit de beleidsvelden.
Product 543 Regionaal archief en erfgoedcentrum (Regionaal Archief Zutphen)
Terug naar navigatie - Product 543 Regionaal archief en erfgoedcentrum (Regionaal Archief Zutphen)- Het rijke archivalische erfgoed van de gemeente Zutphen is goed (wettelijk) beschermd en beheerd.
- Het Regionaal Archief Zutphen groeit verder in zijn functie als informatiecentrum voor erfgoed in de wijde regio.
- De huisvesting van het Regionaal Archief en het archiefdepot is voor de komende 30 jaar toekomstbestendig.
Product 543 Regionaal archief en erfgoedcentrum (Erfgoedcentrum)
Terug naar navigatie - Product 543 Regionaal archief en erfgoedcentrum (Erfgoedcentrum)- Het merk en de organisatie van het Erfgoedcentrum Zutphen staan als een huis.
- Het erfgoedcentrum vervult steeds meer een centrale rol in het leren, ontdekken en presenteren van ons erfgoed. Er is sprake van een toename van het aantal bezoekers (online en fysiek) en van de activiteiten. Professionele coördinatie is daarbij van belang.
- De missie van het Erfgoedcentrum is om het historische ‘Verhaal van Zutphen’ levend, zichtbaar en toegankelijk voor het voetlicht te brengen, waarmee we bijdragen aan het doel om Zutphen tot het bruisend cultureel centrum van het oosten te maken.
- Het netwerk van opengestelde monumenten als geheel is vergroot en de toegang in de bestaande opengestelde locaties is verbeterd.
- Het ‘Verhaal van Zutphen’ is breed bekend en leeft bij inwoners en bezoekers.
- In de gemeente Zutphen is er praktisch onderwijsaanbod op het gebied van erfgoed. We koppelen deze ambitie aan de sociaal-economische visie die in 2024 wordt vastgesteld. Zo leggen we vragen op de arbeidsmarkt, ambities op kennisbevordering en sociale ontwikkeling (een leven lang leren) bij elkaar.
Product 544 Monumenten en erfgoed
Terug naar navigatie - Product 544 Monumenten en erfgoed- Het rijke monumentale erfgoed van de gemeente Zutphen is goed (wettelijk) beschermd en beheerd.
- Erfgoed is een bron van inspiratie voor ruimtelijke plannen en de identiteit van de wijk.
- Er zijn kaders om verduurzaming van monumentale panden mogelijk te maken.
- De gegevens over monumenten zijn toegankelijk digitaal ontsloten.
- De huidige kwaliteit van onze aantrekkelijke en monumentale binnenstad is behouden en waar mogelijk versterkt.
- Er ligt een door het college vastgestelde erfgoednota.
- De erfgoedwaarden van de gemeente Zutphen zijn op een goede wijze ingebed in de ruimtelijke ontwikkelingen.
- Het leveren van vakinhoudelijke kennis ten behoeve van ontsluiting en publiciteit.
Product 545 Archeologie
Terug naar navigatie - Product 545 Archeologie- Het rijke archeologische erfgoed is goed (wettelijk) beschermd en beheerd.
- De positie van team archeologie als archeologisch kenniscentrum van Oost Gelderland is behouden en versterkt.
- Archeologie is in de gemeente Zutphen een bron van inspiratie voor ruimtelijke plannen en de identiteit van de wijk.
- Het fysieke en digitale archeologisch depot is goed toegankelijk voor een breed publiek.
- Het (brede) publiek is meer betrokken bij het werk van team archeologie.
Product 550 Cultuur
Terug naar navigatie - Product 550 Cultuur- De gemeente Zutphen is met een gevarieerd en inclusief aanbod van (nieuwe) kunst en cultuuruitingen het bruisend cultureel centrum van het oosten.
- De Buitensociëteit is hét podium van de gemeente Zutphen. Ook voor amateurverenigingen moet het mogelijk zijn zonder hoge financiële drempels dat podium te pakken.
- Zutphen is muziekstad. Op veel plekken valt er veel te genieten voor muzikale fijnproevers. Dit willen we behouden en versterken. De Buitensociëteit biedt een podium aan een breed spectrum aan stijlen, van klassiek, pop tot urban.
- Bibliotheek Berkel en IJssel blijft gevestigd op de locaties Broederenkerk en Warnshuus. Daarnaast worden in de wijken activiteiten aangeboden gericht op het stimuleren van geletterdheid (taalvaardigheid, digitale vaardigheid) ter bevordering van kansengelijkheid.
- Alle inwoners voelen zich uitgenodigd en aangetrokken om cultuur te beleven en zelf te maken.
- Inwoners en bezoekers vinden makkelijk wat er cultureel is en kan in Zutphen en Warnsveld.
- Ieder kind komt vanzelfsprekend in aanraking met cultuur. We streven er naar dat cultuur onderdeel is van het dagelijks leven: thuis, familie, kinderopvang, school en buiten school in de wijk.
- Zorg-, welzijnsorganisaties en zorgcoördinatoren op scholen zijn bekend met de preventieve werking van cultuur en het aanbod van culturele activiteiten in de gemeente Zutphen.
- Culturele organisaties hebben hun krachten gebundeld. Ze maken gebruik van elkaars expertise, faciliteiten en ondersteunen culturele initiatieven in de gemeente.
Product 560 Groen, water en klimaatadaptatie
Terug naar navigatie - Product 560 Groen, water en klimaatadaptatie- We streven er naar water en bodemsysteem sturend telaten zijn voor alles wat met de ruimtelijke inrichting te maken heeft om de juiste keuzes voor nu en in de toekomst te maken voor onze inwoners.
- De openbare ruimte nodigt uit voor recreatief medegebruik en draagt bij aan de leefkwaliteit van onze inwoners. We streven naar een groene, klimaatbestendige en natuurinclusieve ruimtelijke inrichting en daarmee verkleinen wij onze ecologische voetafdruk.
- We versterken de huidige groenstructuur en het landschap waarbij groene verbindingen tussen dorp, stad en buitengebied leidende principes zijn. Zo creëren we een robuuste groen-blauwe dooradering van het landschap en de stedelijke omgeving als netwerk voor mens en natuur. Hiervoor worden de perspectieven en ambities uit de Groenatlas en Visie landelijk gebied gehanteerd.
- We geven uitvoering aan de doelen van het Bomenbeleidsplan. Dit doen we door het uitbreiden van het bomenbestand, het verbeteren van de vitaliteit van onze bomen en te zorgen voor de juiste boom op de juiste plek. De groeiambitie vanuit het beleid is: In de komende 10 jaar willen we een groei van ons bomenbestand realiseren van 10% in de openbare ruimte; In 2050 willen we voor elke inwoner een boom.
- We geven uitvoering aan de doelen van het Klimaatadaptatiebeleid, dat in 2023 is vastgesteld en waarin de kaders voor het beperken van wateroverlast, hitte en droogte beschreven staan. Dit doen we door de openbare ruimte klimaatadaptief in te richten door het bieden van verkoeling, waterberging en voorkomen van wateroverlast.
- We geven uitvoering aan de doelen van het Biodiversiteitsplan, dat in 2023 is vastgesteld inclusief uitvoeringsagenda. We werken het puntensysteem voor natuurinclusief bouwen verder uit en stellen een kaart met natuurambities op. Daarnaast verwerken we de doelen uit het Biodiversiteitsplan in de omgevingsvisie. Ook stellen we een maatregelencatalogus op voor het beheer van de openbare ruimte.
- We doen regionaal onderzoek naar soortenmanagement. Op basis hiervan maken we een plan.
- We richten ons op een waterrobuust systeem waarbij de kwaliteit en kwantiteit van water in onze gemeente wordt gewaarborgd. Hiermee anticiperen we op het veranderende klimaat en geven we invulling aan de wettelijke zorgplichten uit het Watertakenplan 2021-2025.
- We onderzoeken in overleg met het Waterschap de mogelijkheid om op een verantwoorde wijze zichtbaar, natuurlijk water toe te voegen aan het watersysteem binnen de gemeente Zutphen.
- We voeren de Kader Richtlijn Water (KRW)-maatregelen uit samen met het waterschap om te voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen voor het oppervlakte- en grondwater (deadline 2027).
Product 721 Grondstoffen
Terug naar navigatie - Product 721 Grondstoffen- Afval zetten we zo veel mogelijk om in nieuwe grondstoffen.
- We stimuleren hergebruik van materiaalstromen en blijven scheiden aan de bron.
- Terugbrengen van restafval naar 70 kilogram per persoon en een recyclepercentage van minimaal 55% in 2025.
- Reststromen en de koppeling van bedrijfsprocessen: met zo min mogelijk vervoersbewegingen zorgen we voor het inzamelen en verwerken van grondstoffen.
Product 722 Riolering
Terug naar navigatie - Product 722 Riolering- We voeren de 3 wettelijke zorgplichten uit op het gebied van afvalwater, hemelwater en grondwater.
- We beheren de afvalwaterketen, houden ons riool op orde en vervangen dit waar nodig, in het kader van de volksgezondheid en ter bescherming van het milieu.
- We anticiperen op extreme buien, droge perioden en hogere temperaturen als gevolg van de klimaatverandering door maatregelen te treffen zowel in het watersysteem als in de ruimtelijke inrichting.
- We zetten in op een integrale aanpak van aanpassingen in de openbare ruimte waardoor we overlast voorkomen en efficiënt te werk gaan.
Product 723 Milieu
Terug naar navigatie - Product 723 Milieu- We houden de bodemkwaliteit op orde en verbeteren deze voor het gebruik, en we handhaven waar nodig.
- De beleidstaken zoals gedecentraliseerd naar de gemeenten, zijn ondergebracht bij de Omgevingsdienst Achterhoek.
- De geluidsnormering van de verschillende gebieden houden we actueel.
- In 2023 is het Schone Lucht Akkoord door gemeente Zutphen ondertekend. Dit betekent dat we lokale luchtverontreiniging aanpakken volgens dit akkoord.
Product 724 Gedenkparken
Terug naar navigatie - Product 724 Gedenkparken- Onze drie gedenkparken zijn een plek waar nabestaanden in een rustige, parkachtige omgeving hun dierbaren kunnen gedenken.
- De gedenkparken zijn een onderdeel van de gemeentelijke groenstructuur en fungeren ook als park.
Product 725 Energietransitie
Terug naar navigatie - Product 725 Energietransitie- Het programma Energietransitie is gericht op de uitvoering van het Klimaatakkoord. Dat betekent voor de gemeente Zutphen: 55% minder CO2-uitstoot in 2030 en volledige energieneutraliteit in (uiterlijk) 2050. Vanuit het programma Energietransitie werken we in samenhang aan de onderdelen van deze energietransitie: energie besparen, warmtetransitie, energie opwekken en duurzame mobiliteit.
Product 810 Ruimtelijke ontwikkeling
Terug naar navigatie - Product 810 Ruimtelijke ontwikkeling- De nieuwe Omgevingsvisie Zutphen 2040 is het kader voor de ruimtelijke ontwikkeling. De visie vormt de basis voor verschillende uitvoeringsprogramma's die gericht zijn op beleid en specifieke gebieden. Deze programma's worden in 2025 ontwikkeld.
- We zijn in 2024 gestart met de actualisatie van het Hoogbouwbeleid van de volgend op de hoofdlijnen van de Omgevingsvisie. Hiermee benoemen we kaders voor stedelijke verdichting en de ruimtelijke beleving van de gemeente Zutphen. Besluitvorming in 2025.
- We zijn in 2024 gestart met de actualisatie van de Visie Landelijk gebied. De nieuwe opgaven in het landelijk gebied, de regionale ontwikkelingen en ook de eigen Omgevingsvisie leiden tot aanpassingen van de vigerende visie. Besluitvorming in 2025.
- Vanuit Ruimtelijke ontwikkeling en Wonen ligt de focus in 2025 op de projecten Leesten Schouwbroek, De Hoven Noord en diverse projecten in en direct om de Binnenstad van Zutphen. Dit is in de lijn van de regionale woondeal 2022-2030 Stedendriehoek. We houden de kwaliteit en leefbaarheid van onze omgeving op orde. De ruimtelijke ontwikkelingen dragen hieraan bij.
- De aanpassingen van de proces rondom ruimtelijke initiatieven binnen de omgevingswet leiden tot meer inzet richting de initiatiefnemers.
- Een verplichting van de Omgevingswet is het digitaliseren van ons ruimtelijk beleid in omgevingsplannen. Dit zijn bijgewerkte bestemmingsplannen die onder één standaard worden samengebracht. In 2030 moeten we nieuwe omgevingsplannen voor het hele gebied van de gemeente Zutphen hebben vastgesteld. Hiervoor willen we elk jaar twee gebieden aanpakken.
Product 821 Wonen
Terug naar navigatie - Product 821 Wonen- We voeren de Woondeal 2022-2030 Stedendriehoek uit. In 2024 realiseren we circa 230 woningen, volgens de daarin vastgelegde prijscategorieën.
- We voeren in 2024 voor het laatste jaar onze Woonvisie 2019 – 2024 uit conform het daarin vastgelegde woonbeleid. Conform de Wet Regie op de Volkshuisvesting stellen we in 2024 een Volkshuisvestingsprogramma op. Daarvoor hebben we in 2023, aansluitend op de
- Omgevingsvisie, gegevens over de woningmarktontwikkelingen geactualiseerd. In het Volkshuisvestingsprogramma wordt gelijktijdig ook een visie op wonen en zorg verwerkt en wordt het beleid met betrekking tot woonwagenstandplaatsen geborgd.
- In 2024 maken we gebruik van een praktisch en doeltreffend instrumentarium om de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen op de lokale woningmarkt te borgen.
- Aan de hand van ons strategisch woningbouwprogramma zetten we als centrumgemeente in op groei en werken we verder aan de balans in onze woningvoorraad, bevolkingsopbouw, inkomenspositie van inwoners, mogelijkheden voor doorstroming en (flexibele) woonoplossingen om de wooncrisis het hoofd te kunnen bieden.
- We zijn ambitieus in de energietransitie voor de woonbebouwing: investeren in duurzaamheid, betekent een goede grip op onder meer de energielasten.
- Tegelijkertijd werken we hard aan het sociaaleconomisch evenwicht in de wijken. We voeren onze doelen voor wonen gebiedsgericht, en waar mogelijk samen met onze partners (ontwikkelaars, grond- en pandeigenaren en corporaties) en inwoners, uit.
- We werken samen met corporaties, eigenaren en inwoners aan de gevarieerdheid en leefbaarheid van en sociale balans in de wijken en haken aan bij de leefbaarheidsplannen van de corporaties. De wijkanalyses vormen een goed uitgangspunt hiervoor.
- We actualiseren in regionaal verband de visie op beschermd wonen en maatschappelijke opvang.
- In een regionaal verband voeren we het in 2023 opgestelde plan van aanpak Huisvesting Arbeidsmigranten uit. We bekijken in 2024 of de bestaande kaders toereikend zijn om het plan van aanpak uit te voeren, zo nodig vindt bijstelling plaats.
- De nieuwe Wet Regie op de Volkshuisvesting, de Wet Regulering Middenhuur en de Wet Bevorderen Goed Verhuurderschap, vragen om meer regie op het volkshuisvestingsprogramma. We plegen inzet op het gebied van het realiseren van woningbouwafspraken, het faciliteren van de Wet Regulering Middenhuur en het inrichten van een gemeentelijk Meldpunt Ongewenste Verhuursituaties.
Product 830 Grondzaken
Terug naar navigatie - Product 830 Grondzaken- We zetten in op een functionele, flexibele en beheersbare grondportefeuille op maat;
- We maken afspraken met initiatiefnemers van gewenste ruimtelijke ontwikkelingen en leggen deze afspraken vast in overeenkomsten.
Wonen en leefbaarheid: Wat mag het kosten?
Terug naar navigatie - Wonen en leefbaarheid: Wat mag het kosten?Financiën Wonen en leefbaarheid
Terug naar navigatie - Financiën Wonen en leefbaarheid Bedragen x €1.000Exploitatie |
Begroting 2023 na wijziging |
Begroting 2024 |
Begroting 2025 |
Begroting 2026 |
Begroting 2027 |
Begroting 2028 |
|
---|---|---|---|---|---|---|---|
Lasten |
|||||||
Wegen |
7.742 |
7.805 |
7.418 |
7.372 |
7.456 |
7.377 |
|
Mobiliteit |
1.382 |
1.345 |
1.655 |
1.289 |
1.287 |
1.278 |
|
Havens en kaden |
1.539 |
480 |
1.071 |
233 |
228 |
227 |
|
Gemeentelijke panden en gronden |
4.136 |
4.852 |
2.615 |
2.511 |
3.643 |
3.782 |
|
Regionaal archief en erfgoedcentrum |
954 |
1.015 |
1.081 |
1.078 |
1.078 |
1.078 |
|
Monumenten en erfgoed |
1.301 |
1.157 |
1.054 |
988 |
987 |
1.000 |
|
Archeologie |
224 |
295 |
316 |
304 |
304 |
314 |
|
Kunst en Cultuur |
5.487 |
5.695 |
5.426 |
5.282 |
5.031 |
5.047 |
|
Openbaar Groen en (openlucht) recreatie |
3.720 |
3.873 |
4.666 |
4.488 |
4.565 |
4.561 |
|
Grondstoffen |
5.549 |
5.633 |
5.821 |
5.827 |
5.826 |
5.826 |
|
Riolering |
5.403 |
4.399 |
7.000 |
5.187 |
4.526 |
4.528 |
|
Milieu |
2.115 |
1.687 |
1.223 |
1.219 |
1.219 |
1.219 |
|
Gedenkparken |
581 |
608 |
637 |
637 |
636 |
636 |
|
Energietransitie |
5.102 |
4.864 |
4.358 |
1.858 |
1.858 |
1.858 |
|
Ruimtelijke ontwikkeling |
2.805 |
1.760 |
1.693 |
1.643 |
1.618 |
1.618 |
|
Wonen |
3.064 |
5.546 |
2.795 |
2.660 |
2.645 |
2.645 |
|
Grondzaken |
9.216 |
4.920 |
4.794 |
3.063 |
1.176 |
26 |
|
Totaal Lasten |
60.317 |
55.935 |
53.623 |
45.639 |
44.083 |
43.018 |
|
Baten |
|||||||
Wegen |
-406 |
-316 |
-271 |
-271 |
-271 |
-271 |
|
Mobiliteit |
-2.726 |
-2.811 |
-3.090 |
-3.090 |
-3.090 |
-3.090 |
|
Havens en kaden |
-12 |
-13 |
-13 |
-13 |
-13 |
-13 |
|
Gemeentelijke panden en gronden |
-2.775 |
-2.891 |
-2.470 |
-2.470 |
-2.718 |
-2.718 |
|
Regionaal archief en erfgoedcentrum |
-176 |
-182 |
-187 |
-187 |
-187 |
-187 |
|
Monumenten en erfgoed |
-26 |
-20 |
-1 |
-1 |
-1 |
-1 |
|
Archeologie |
-222 |
-223 |
-258 |
-258 |
-258 |
-258 |
|
Kunst en Cultuur |
-595 |
-431 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
Openbaar Groen en (openlucht) recreatie |
-13 |
-13 |
-13 |
-13 |
-13 |
-13 |
|
Grondstoffen |
-6.579 |
-6.682 |
-6.893 |
-6.899 |
-6.899 |
-6.899 |
|
Riolering |
-5.925 |
-4.926 |
-7.564 |
-5.751 |
-5.090 |
-5.091 |
|
Milieu |
-394 |
-273 |
-72 |
-72 |
-72 |
-72 |
|
Gedenkparken |
-371 |
-382 |
-393 |
-393 |
-393 |
-393 |
|
Energietransitie |
-3.372 |
-2.760 |
-762 |
-762 |
-762 |
-762 |
|
Ruimtelijke ontwikkeling |
-130 |
-403 |
-54 |
-54 |
-54 |
-54 |
|
Wonen |
-2.324 |
-3.682 |
-1.921 |
-1.921 |
-1.921 |
-1.921 |
|
Grondzaken |
-8.118 |
-4.794 |
-4.848 |
-3.117 |
-1.213 |
0 |
|
Totaal Baten |
-34.162 |
-30.798 |
-28.810 |
-25.271 |
-22.953 |
-21.742 |
|
Gerealiseerd saldo van baten en lasten |
26.155 |
25.138 |
24.813 |
20.368 |
21.130 |
21.276 |
|
Onttrekkingen |
|||||||
Wegen |
-608 |
-1.651 |
-592 |
-699 |
-706 |
-749 |
|
Mobiliteit |
-102 |
-66 |
-24 |
-23 |
-23 |
-17 |
|
Havens en kaden |
-1.333 |
-250 |
-836 |
1 |
0 |
0 |
|
Gemeentelijke panden en gronden |
-1.258 |
-2.149 |
-151 |
-151 |
-151 |
-150 |
|
Monumenten en erfgoed |
-510 |
-55 |
-15 |
-15 |
-14 |
-27 |
|
Archeologie |
-12 |
-41 |
-24 |
-12 |
-12 |
-21 |
|
Kunst en Cultuur |
-177 |
-423 |
17 |
16 |
16 |
0 |
|
Openbaar Groen en (openlucht) recreatie |
-105 |
-75 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
Milieu |
-452 |
-297 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
Gedenkparken |
-14 |
-15 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
Energietransitie |
-1.040 |
-3.622 |
-2.500 |
0 |
0 |
0 |
|
Ruimtelijke ontwikkeling |
-2.451 |
-170 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
Wonen |
-388 |
-928 |
-70 |
-15 |
0 |
0 |
|
Grondzaken |
-935 |
-742 |
54 |
54 |
37 |
-26 |
|
Totaal Onttrekkingen |
-9.385 |
-10.484 |
-4.141 |
-843 |
-852 |
-991 |
|
Stortingen |
|||||||
Wegen |
465 |
565 |
565 |
565 |
565 |
565 |
|
Mobiliteit |
500 |
500 |
500 |
500 |
500 |
500 |
|
Gemeentelijke panden en gronden |
192 |
317 |
127 |
127 |
127 |
127 |
|
Archeologie |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
|
Kunst en Cultuur |
76 |
76 |
20 |
20 |
20 |
20 |
|
Openbaar Groen en (openlucht) recreatie |
8 |
8 |
8 |
8 |
8 |
8 |
|
Milieu |
3 |
3 |
3 |
3 |
3 |
3 |
|
Gedenkparken |
22 |
22 |
22 |
22 |
22 |
22 |
|
Energietransitie |
0 |
2.500 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
Wonen |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
|
Grondzaken |
0 |
628 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
Totaal Stortingen |
1.273 |
4.626 |
1.252 |
1.252 |
1.252 |
1.252 |
|
Mutaties reserves |
-8.112 |
-5.858 |
-2.889 |
409 |
400 |
261 |
|
Gerealiseerd resultaat |
18.044 |
19.280 |
21.924 |
20.777 |
21.530 |
21.537 |