• We onderzoeken locaties binnen en buiten de bebouwde kom waar we bomen kunnen toevoegen zonder daarbij de omgeving of landschappelijke kenmerken uit het oog te verliezen. We betrekken de omgeving bij onze plannen en laten hen waar mogelijk participeren.
  • Bomen worden tijdig vervangen als ze ziek zijn of in verval. Op veel plekken in onze gemeente geldt dit voor kastanjes, essen en beuken. We stellen een plan van aanpak op voor de Voorster- en Kapperallee in samenspraak met stakeholders en omwonenden.
  • We zetten in op extra watergiften bij jonge bomen en bodemverbetering bij bestaande bomen om ons bomenbestand sterk en vitaal te houden;
  • We geven uitvoering aan de uitvoeringsprogramma van het Biodiversiteitsplan. We starten in 2025 bijvoorbeeld met een ecologisch onderzoek van onze openbare ruimte om vervolgens ons beheer af te stemmen op de aanwezige soorten.
  • We werken de uitvoeringsagenda van de klimaatadaptatiestrategie verder uit en passen de principes uit het beleid toe bij gebiedsontwikkelingen, herinrichtingen en reconstructies van de openbare ruimte. Om dit te realiseren hanteren we de ontwerpprincipes: 
    - water-bodemsturend (ruimte voor regenwater en bodem als buffer);
    - groen, tenzij... (300m afstand tot een koele plek van minimaal 200m2, iedere buurt bestaat uit 30% groen, 40% schaduw op doorgaande fiets- en looproutes) 
    - geen plek onbenut.